Masca (600 m) was tot in de jaren 70 van de vorige eeuw alleen per muilezel of te voet bereikbaar.

Heden ten dage leidt vanaf Santiago del Teide (1000 m) in het Noordwesten van Tenerife een prachtige, 6 km lange, goed geasfalteerde maar smalle bergweg naar Masca. Met een gemiddelde klim van 10% en pieken tot wel 20% leidt de weg met veel haarspeldbochten naar het schilderachtige dorpje.

De weg is ongetwijfeld de meest bochtige weg van het eiland. Masca, omringd door het Tenogebergte, stelt qua grootte als dorpje eigenlijk niet veel voor. Er wonen ongeveer honderd mensen; er is een kerkje en er zijn een tweetal restaurants en een paar kleine winkeltjes. Masca ligt echter in een overweldigend natuurgebied.

Sinds een aantal jaren is Masca door de tourist 'ontdekt'. Het trekt jaarlijks veel toeristen en is inmiddels een van de topatrakties van ons mooie Tenerife geworden. Het dorpje zelf is niet per auto bereikbaar. Er is op de toevoerweg van Santiago del Teide naar Buena Vista del Norte een aantal parkeerplaatsen aangelegd en men dient vanuit het vervoermiddel te voet door een steegje verder richting Masca af te dalen. Je moet goed ter been zijn want de afdaling naar het dorp en later de weg terug naar de auto zijn pittig.

Wij in de wandelclub spraken er regelmatig over: 'De kloof van Masca, die moet je eigenlijk toch gedaan hebben?' Vrijdag 12 februari jl. was het dan eindelijk zover. Een groep van zeven wandelaars koos ervoor om de beroemde (of beruchte?) barranco van Masca te gaan bedwingen. Vanuit Masca voert een pad door de kloof naar Playa de Masca en terug. De route is echter moeilijk te volgen, super ruig en kent ook gevaarlijke stukken waar je soms letterlijk met handen en voeten moet werken om vooruit te komen. Vooral de terugtocht omhoog is zeer vermoeiend. Een geoefende wandelaar moet voor de heen- en terugtocht van 11 km. met pauzes, rekenen op tenminste 7 à 7,5 uur!

Omdat de meesten van onze wandelaars deze kloof voor de eerste keer deden, kozen we voor de afdaling, dus richting de zee. Op diverse tijdstippen worden dan de wandelaars in de baai van Masca met bootjes opgehaald en teruggebracht naar Los Gigantes. Hier, in Los Gigantes, startte ook onze tocht per taxibusje naar Masca.

Brood, veel water, wandelschoenen, wandelstokken en zonnebrandmiddel zijn de ingrediënten die je nodig hebt voor zo'n barre tocht. Direct na het centrum van het dorpje heb je meteen het steilste stuk van de wandeling al te pakken. Daarna, deels via trappen, daal je af richting het natuurpark van het Tenogebergte waar de eigenlijke wandeling begint. Aanvankelijk kun je nog genieten van de prachtige palmen die zomaar her en der de hoogte in gaan. Maar dan zie je één grote steenmassa voor je die afgewisseld wordt door grote en kleine rotsen, riet, keipaadjes en cactussen. Soms kleine beekjes, rivierbeddingen en watervallen. Heel spannend dus want vooral in de winter als er regelmatig regen valt, zul je soms op blote voeten door het water moeten waden. Omdat op ons eiland de laatse maanden geen of nauwelijks regen is gevallen, hielden wij dus de sokken en schoenen droog.

Later markeren uit het niets oprijzende rotswanden onze tocht neerwaarts. De kloof lijkt alsmaar smaller te worden om daarna toch ook weer te verbreden. Geweldig wat een natuurschoon! Wanneer zullen we de eerste geluiden van de golven in de zee horen of wanneer vangen we een glimpje van die zee op? Ieder doet, rekening houdend met de ander, zijn eigen klim- en klauterwerk. Vaak stappen we van de ene op de andere kei of grote steen, vertrouwend op onze stapzekerheid. De wandel-stokken bieden hierbij een goede hulp.
Na ongeveer een uur is er een korte pauze voor ons gebruikelijke 'fruithapje'. Daarna gaat de tocht weer verder om dat ene doel te breiken: de zee. We zijn op onze tocht niet de enige wandelaars. Regelmatig worden we begroet door meestal jongere Masca favorieten, soms zelfs door kinderen vergezeld van hun ouders. Eenmaal kwam een jong paartje met een baby op de rug voorbij...

Tijdens de grote lunchpauze is er tijd om onze ervaringen uit te wisselen. We zijn het erover eens: 'Deze tocht door de wildste kloof van Tenerife moet je gedaan hebben'. Na 4,5 uur wandelen en klunen en na enkele kleine valpartijtjes bereiken wij oudjes (met een gemiddelde leeftijd van 70 jaar; alleen onze benjamin Rob valt met zijn 48 jaar uit de toon) trots en voldaan de Masca-baai. Wachtend op het bootje dat ons weer naar onze auto's in Masca terug zal brengen, regent het superlatieven.

Het was 'boven verwachting', 'fascinerend', 'verrassend' en 'indrukwekkend' en ondanks 'trillende knietjes' klonk het voorstel: 'Nog één keer en dan van boven naar beneden en terug'.

verslag: Ton Theunissen

 

Bewaren

Wie is online?

We hebben 16 gasten en geen leden online

"Lid worden"

Wil je lid worden van onze Holland Club El Teide? Dat kan voor een contributie van € 20,00 per kalenderjaar per persoon. Je ontvangt dan regelmatig onze Nieuwsbrief, bent welkom op al onze bijeenkomsten en krijgt korting op deelname aan onze evenementen. Om precies te weten wat je moet doen om je aan te sluiten bij onze club, klik in het menu op Lid worden

"Nieuwsbrief"

Alle leden van de Holland Club El Teide ontvangen tussen oktober en mei maandelijks de Nieuwsbrief. Die Nieuwsbrief wordt per mail gestuurd aan de leden die een e-mail adres hebben opgegeven. Leden die geen e-mail adres of internet hebben, ontvangen de Nieuwsbrief per post. In deze brief worden alle toekomstige activiteiten en bijeenkomsten van de Holland Club bekend gemaakt. Ook staan er verslagen in van recente evenementen. Op deze manier blijven de leden optimaal geïnformeerd over wat er in de club gebeurt. In een later stadium wordt de Nieuwsbrief op deze site geplaatst.

Advertenties

Advertenties