Op dinsdag 22 maart jl. vond de door Henk van den Herik en Tino Zundorf georganiseerde en zeer goed voorbereide bijzondere proeverij Eco, Bio en Pescado plaats.

Zo’n 35 leden verzamelden zich in Tasca Restaurante Maquila.

 

Dolores – die bijna alles, zo niet alles van wijnen weet – gaf uitleg over de verschillende wijnen. Tino vertelde over ecologisch eten, wat tegenwoordig erg in opkomst is, en het verschil tussen conventionele en biowijnen. Ecologisch stamt af van het woord ecologie en dat is een aparte wetenschap binnen de biologie. Ecologie betekent letterlijk "wetenschap van de huishouding" en is afkomstig uit het Grieks. Huishouding moet in dit verband veel breder worden gezien, aldus Tino.

De wetenschap ecologie houdt zich bezig met de wisselwerking tussen organismen, levensgemeenschappen, populaties en landschappen ten opzichte van de niet-biologische omgeving. Tegenwoordig gebruiken we het woord ecologisch vaak in combinatie met duurzaam leven. De beweegredenen om biologisch te eten zijn veelal als volgt: natuurlijker, gezonder en duurzamer. Geen synthetische hulpstoffen, geen antibiotica, geen chemische gewasbeschermingsmiddelen en geen genetische modificatie. En dus beter voor de lichamelijke gezondheid. Toch gaat dit verhaal lang niet altijd op voor een biologisch bordje eten.

En dan de wijnen…..Er zijn biowijnen in alle smaken, stijlen, prijsklassen en uit de meeste wijngebieden. Maar zijn ze ook lekkerder, beter en gezonder? En wat zijn de voordelen van biowijn? Zeg niet zomaar wijn tegen biowijn. De biologische productie en verwerking ervan is onderhevig aan strenge regels. Hoofdingrediënten van het edele vocht zijn kwaliteitsdruiven die biologisch geteeld zijn, dus zonder gebruik van chemische pesticiden of kunstmest. Ook de vinificatie, het proces van sap tot wijn, gebeurt met de grootste zorg: smaak-, geur- of kleurstoffen zijn volledig uit den boze, net als suikers, zuren of tannines. De wettelijke toegestane toevoeging van sulfiet is veel beperkter dan in gangbare wijnen, zowel voor rode, als voor witte en rosé-wijn. Sommige biowijnen bevatten zelfs helemaal geen toegevoegde sulfiet.

Biowijnen hebben geen apart karakter, veel hangt uiteraard af van de wijnbouwer. Wat wel is: ze proeven eerlijker. Hoe biologisch zijn biowijnen? Omdat er geen chemische middelen aan te pas komen, worden de wijnstokken in de wijngaarden gestimuleerd om hun eigen natuurlijk immuunsysteem te versterken. Dat maakt dat ze meer moeten 'vechten' om hun voedingsstoffen te krijgen, om hun natuurlijke balans te ontwikkelen. Hierdoor krijgen de druiven een beter evenwicht, en gezondere en betere kwaliteiten, waardoor de toevoeging van sulfiet achteraf zeer beperkt blijft. De hoeveelheid sulfiet ligt, in vergelijking met de gangbare wijn, veel lager. Anderzijds wordt ook de lokale biodiversiteit in de hand gewerkt. De wering van chemische meststoffen en bestrijdingsmiddelen betekent meer wildgroei van andere planten en onkruid op de wijngaard. Wijnstokken gaan meer in competitie treden met andere gewassen, zodat ze verticaler, dus dieper, in de grond hun voedingsstoffen moeten halen. Dat zorgt voor een betere balans in de druiven en mooiere zuren. De gezonde omgeving van de wijnstokken is dus de basis van biowijn. Het beperkt de toevoeging van sulfiet tot een minimum en staat de productie van een kwaliteitswijn niet in de weg.

Henk van den Herik en Tino Zundorf hebben zich bijzonder ingezet om deze proeverij tot een succes te maken en een succes was het. Het eten was meer dan voortreffelijk. Henk en Tino hadden diverse markten bezocht in Santa Cruz en San Cristobal de La Laguna. In overleg met de kwaliteitsinspecteur van de Gobierno de Canarias, José Luis Gonzales Gonzales hadden zij een keuze gemaakt uit het aanbod van op Tenerife gemaakte ecologosche wijnen. Bijna 35 leden en gasten proefden Frontos Blanco Ecológico, gevolgd door Pago de Reverón Blanco Ecológico en Ferrera Blanco ecológico. Natuurlijk werden de tongen ook door twee soorten rode wijn geproefd, te weten Pago de Reverón Tinto ecológico en Ameral Tinto ecológico. Het was een waar proeffeest!

Tino en Henk hebben het gehele diner voorgekookt, gekeurd, opnieuw gemaakt en nog eens gekeurd. Alle recepten gingen naar de koks Dolores, Pau en Jonay, die ondersteund door een team van jonge enthousiaste mensen, het geheel tot een tongstrelend maar ook zeker oogstrelend succes wisten te maken. Chapeau!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Wie is online?

We hebben 12 gasten en geen leden online

"Lid worden"

Wil je lid worden van onze Holland Club El Teide? Dat kan voor een contributie van € 20,00 per kalenderjaar per persoon. Je ontvangt dan regelmatig onze Nieuwsbrief, bent welkom op al onze bijeenkomsten en krijgt korting op deelname aan onze evenementen. Om precies te weten wat je moet doen om je aan te sluiten bij onze club, klik in het menu op Lid worden

"Nieuwsbrief"

Alle leden van de Holland Club El Teide ontvangen tussen oktober en mei maandelijks de Nieuwsbrief. Die Nieuwsbrief wordt per mail gestuurd aan de leden die een e-mail adres hebben opgegeven. Leden die geen e-mail adres of internet hebben, ontvangen de Nieuwsbrief per post. In deze brief worden alle toekomstige activiteiten en bijeenkomsten van de Holland Club bekend gemaakt. Ook staan er verslagen in van recente evenementen. Op deze manier blijven de leden optimaal geïnformeerd over wat er in de club gebeurt. In een later stadium wordt de Nieuwsbrief op deze site geplaatst.

Advertenties

Advertenties