De polonaise, een van oorsprong Poolse reidans die al eeuwen geleden een icoon werd van het Nederlands-Vlaams cultureel erfgoed dat thans ernstig wordt bedreigd door de multiculturele samenleving en daarom dringend onderdeel moet worden van elke groot-Nederlandse inburgeringscursus, heeft de unieke eigenschap dat de uitvoerders van dit populistische ballet dikwijls met een lichte maar zichtbare schaamte meedoen aan deze folkloristische uiting.

Op de Muziekmiddag, editie 2017, van de Holland Club El Teide Tenerife werd op woensdag 8 maart bij tennisclub Happy Days in Costa Silencio dan ook geschiedenis geschreven toen voor het eerst zich een polonaise voltrok waarbij geen der talrijke participanten ook maar de geringste gène vertoonde, zó gretig had zich de sliert gevormd van clubgenoten voor wie de opzwepende muziek van toetsenist Ruud de Nooij onontkoombaar tot deze vrolijke ganzenpas uitnodigde. Kortom, als de polonaise niet al had bestaan, was ze die middag bij Happy Days uitgevonden.

Het was slechts een van de hoogtepunten van deze inmiddels traditionele Muziekmiddag waarop alleen eigen Holland Club-leden de uitvoerende artiesten zijn. Dat waren ditmaal (behalve een paar verrassende talenten uit het publiek) 'slechts' toetsenist Ruud de Nooij en liedjesmaker Marc De Koninck, omdat nummer drie van de vaste kern, shanti-zanger Frits van der Bie, vanwege een recente medische ingreep verstek moest laten gaan. Met een luid applaus voor Frits werd deze indrukwekkende bariton nu reeds van harte welkom-terug-volgend-jaar geheten.

Het evenement kende een lastige start omdat de opkomst verrassend hoog was (liefst zestig clubgenoten en andere belangstellenden!) en veel deelnemers aan de voorafgaandelijke lunch besloten om niet het in de Nieuwsbrief aangekondigde, speciaal door Happy Days voor ons samengestelde, Ropa Vieja-dagmenu te nemen maar met eigenzinnige keuzes te komen die de keuken voor een grote uitdaging stelden. Niettemin sloegen Christine, Rosi en hun crew zich er heldhaftig doorheen en slaagden nog tijdens de maaltijd Ruud en Marc erin om in alle tumult de middag muzikaal met verve op gang te trekken. Al gauw was sprake van een wervelende show waarin Marc vol overgave zijn beurtelings gevoelige en tragi-vrolijke liedjes ten beste gaf en Ruud met zijn repertoir van onvergankelijke melodieën van de talrijke toehoorders enthousiast meezingende deelnemers maakte.

Marc nam met zijn Och, och, och-lied de perikelen binnen de club op de hak, onder meer door de bezoekers van onze Zuidelijke koffieochtenden in te delen in de (beweeglijke) vlinders  versus de (op hun stoel wortel schietende) planten. Ook kwam onze singer-songwriter met zijn beloofde wereldprimeur - Het is geen vino vino, het is bino bino - een nieuw lied over de uitspraak van het Spaans. Gezien de geestdrift waarmee de menigte op het merengue-ritme meedanste en de leerzame tekst inprentte, mocht worden gesproken van een overrompelend succes.

Dat gold dus ook voor het moment waarop toetsentovenaar Ruud het toppunt van feestvreugde gestalte gaf met zijn opwekking tot de unieke polonaise sans gêne, die de geschiedenis moge ingaan als het Mirakel van Costa Silencio en die tot in lengte van jaren zo'n zestig gelukkigen kan doen zeggen: ik was erbij!

Verslag en foto: Marc de Koninck

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Wie is online?

We hebben 26 gasten en geen leden online

"Lid worden"

Wil je lid worden van onze Holland Club El Teide? Dat kan voor een contributie van € 20,00 per kalenderjaar per persoon. Je ontvangt dan regelmatig onze Nieuwsbrief, bent welkom op al onze bijeenkomsten en krijgt korting op deelname aan onze evenementen. Om precies te weten wat je moet doen om je aan te sluiten bij onze club, klik in het menu op Lid worden

"Nieuwsbrief"

Alle leden van de Holland Club El Teide ontvangen tussen oktober en mei maandelijks de Nieuwsbrief. Die Nieuwsbrief wordt per mail gestuurd aan de leden die een e-mail adres hebben opgegeven. Leden die geen e-mail adres of internet hebben, ontvangen de Nieuwsbrief per post. In deze brief worden alle toekomstige activiteiten en bijeenkomsten van de Holland Club bekend gemaakt. Ook staan er verslagen in van recente evenementen. Op deze manier blijven de leden optimaal geïnformeerd over wat er in de club gebeurt. In een later stadium wordt de Nieuwsbrief op deze site geplaatst.

Advertenties

Advertenties